Vereniging berk
Image default
Gezondheid

De typen van het syndroom van Usher

Het syndroom van Usher is een aandoening waardoor iemand langzaam slechthorend en slechtziend wordt. Het is een erfelijke aandoening en er is nog geen behandeling gevonden. Er zijn drie verschillende typen van het syndroom van Usher. Bij ieder type is er sprake van het zicht en gehoor dat wordt aangetast. Mensen met het syndroom van Usher kunnen ook problemen met het evenwicht ervaren, dit verschilt per type. Ook de ernst van de klachten kan verschillen per type, maar ook per persoon.

Syndroom van Usher type 1

Wanneer iemand leidt aan type 1 is diegene al doof of slechthorend vanaf de geboorte. Ook het zicht gaat al vroeg in de kinderjaren achteruit. Bij type 1 ervaart het kind problemen met evenwicht, waardoor er meestal een achterstand ontstaat bij het leren zitten en lopen.

Type 2

Een kind dat leidt aan type 2 is niet geheel doof vanaf de geboorte, maar ervaart wel problemen met het gehoor. Een hoortoestel kan hiervoor vaak een oplossing bieden. Bij type 2 zijn er doorgaans geen problemen met het evenwicht. Wanneer het kind in de puberteit komt of al volwassen is beginnen de eerste problemen met het zicht zich voor te doen.

Type 3

Bij type 3 wordt het kind vlak na de geboorte doof of zwaar slechthorend. Er kunnen problemen met het evenwicht optreden, maar dit is niet altijd het geval. Het zicht gaat echter pas in de puberteit erg geleidelijk en langzaam achteruit.

https://ushersyndroom.nl/wat-is-het-ushersyndroom/