Vereniging berk
Image default
Gezondheid

Hoe verwijder je zelf tandsteen?

Als je met regelmaat bij de tandarts komt voor controle dan verwijdert deze vaak de nodige tandsteen die zich op je gebit gevormd heeft. Dit is goed want als er te veel op komt te zitten kan tandsteen tot allerlei vervelende mondproblemen leiden. Heb je nu echt veel last van tandsteen en wil je er niet een extra afspraak voor bij de tandarts maken om het te laten verwijderen? Dan kun je tandsteen verwijderen ook zelf doen.

Lees hoe je de vorming van tandsteen kunt voorkomen

Wil je eerst meer weten over tandsteen en wat de gevolgen kunnen zijn als je er veel last van hebt? Of wil je weten hoe het ontstaat en hoe je de vorming ervan zoveel mogelijk kunt voorkomen? Klik hier om er meer over te weten te komen. Tandsteen kan een slechte adem veroorzaken dus dat zul je zoveel mogelijk tegen willen gaan. Je tandarts zal het zeker verwijderen maar als dat niet voldoende is, doe je er beter zelf ook wat aan.

Zelf tandsteen verwijderen tussen je bezoeken aan de tandarts door

Om tandsteen zelf tussen twee bezoeken aan de tandarts door te verwijderen kun je het beste hiervoor speciale hulpmiddelen gebruiken. Hiervoor koop je een pakket met daarin een spiegeltje en twee speciale tandsteenhaakjes. Dit zijn dezelfde soort haakjes als de tandarts gebruikt. Daar waar je met alleen poetsen tandsteen niet verwijdert, doe je dit met de haakjes wel. Ze zijn zo gemaakt dat je wel de tandsteen van de tanden af kunt halen maar het tandglazuur er niet mee beschadigt. Houd er rekening mee dat je zelf wel tandsteen kunt weghalen maar dat het altijd goed is dit door je tandarts of mondhygiënist te laten doen. Zelf een handje meehelpen, mits op de juiste manier, is natuurlijk niks mis mee.

Wat kun je doen om tandsteen te voorkomen?

Zelfs wanneer je zelf of de tandarts regelmatig tandsteen verwijdert, is het nog beter de vorming ervan zoveel mogelijk te voorkomen. Doe hiervoor het volgende.

· Poets om te beginnen minimaal twee keer per dag goed je tanden. Doe dit met een tandpasta met fluoride en gebruik een zo zacht mogelijke borstel. Zo reinig je goed je tanden zonder het glazuur te beschadigen of het tandvlees te irriteren.

· Poets niet alleen je tanden goed maar maak ook tussen de tanden schoon. Dit kun je doen door te flossen, een tandenstoker of -rager te gebruiken, of door te spoelen met mondwater.

· Rook je? Stop daar dan mee als dat lukt.

· Laat voedingsmiddelen met veel suiker en koolhydraten voor wat ze zijn en kies een gezonder alternatief. Vermijd ook producten waar veel zuur in zit.

· Kies voor een kauwgom met xylitol als werkend bestanddeel om tandsteen tegen te gaan.