Vereniging berk
Image default
Industrie

Tips bij het huren van een hijskraan

Een hijskraan huren voor u zelf of uw bedrijf gebeurt wellicht niet dagelijks. Indien dit het geval is, dan is het van groot belang om u eens goed te verdiepen in het huren van een hijskraan. Hoe gaat dit bijvoorbeeld in zijn werk, mag iedereen zomaar een hijskraan besturen en hoe zit het eigenlijk met de soorten van een hijskraan? Leest u gerust verder in deze blog voor meer informatie van het huren van een hijskraan. Wat extra kennis is nooit verkeerd, nietwaar?

Verschillende soorten en doeleinden om een hijskraan te gaan huren

Het huren van een hijskraan kan erg makkelijk zijn en heeft dan ook verschillende doeleinden. De ene klus is de andere klus niet, dus is het raadzaam om u eerst eens goed te verdiepen in welke soorten hijskranen er allemaal bestaan. Voor iedere branche en voor iedere klus is een passende hijskraan te vinden en te huren. Dus: zoek en vind! Een bekend voorbeeld van soorten hijskranen is bijvoorbeeld een hoogwerker. Deze bent u vast al eens eerder tegengekomen. Een hoogwerker is vaak en overal in het land te vinden. Ook bestaan er zogeheten autolaadkranen.

De typen hijskranen die het meeste voorkomen

Bij hoogwerkers en autokranen blijft het echter niet. Er bestaan nog zoveel meer soorten! Bent u bijvoorbeeld bekend met torenkranen, telescoopkranen of autolaadkranen die verrijdbaar zijn? Heel handig als er bepaalde dingen verplaatst moeten worden. De top drie van de meest voorkomende en tevens meest gebruikte hijskranen blijven toch wel de torenkraan, de hijskraan en de telescoopkraan. De echte kenners weten de verschillen feilloos aan te wijzen. Voor mensen die hier minder bekend mee zijn is vaak het onderscheid lastiger te omschrijven.

Handige tip bij het huren van een hijskraan

Dan nu eens wat weetjes over specifieke hijskranen. Wist u bijvoorbeeld al dat een ‘normale’ hijskraan zo’n 20 tot 30 meter lang is? Ook mag alleen een kraanmachinist een hijskraan besturen met een geldend hijsbewijs. Dit is erg belangrijk om in uw achterhoofd te houden indien er plannen zijn om een hijskraan te gaan huren. Door extra verdieping komt u bovendien ook niet voor onaangename verrassingen te staan. Want onaangename verrassingen of zaken waar u eerder niet bij stilstond, kunnen wel degelijk plaatsvinden. Hierbij kunt u denken aan de veiligheid. Een ongeluk zit immers in een zeer kleine hoek. Ongelukken wilt u uiteraard voorkomen. Bij het huren van een hijskraan is het dan ook raadzaam om de veiligheidsregels goed te bestuderen. Hiermee wordt erger voorkomen. Indien u zo’n hijskraan gaat huren, dan is het daarbij ook handig om de prijzen inclusief BTW te tonen (in het geval wanneer u als particulier een hijskraan van plan bent te gaan huren). Wanneer u een eigen bedrijf heeft en een hijskraan nodig heeft, dan krijgt u de prijzen exclusief BTW te zien. Dit kan zeker helpen in het uiteindelijke kostenplaatje.

Heeft u een hijskraan nodig voor een specifiek project? Bent u er over het formaat van de hijskraan nog niet helemaal uit? Verdiept u zich dan eens in de zogeheten ‘mini’-hijskraan. Deze typen hijskranen zijn een stuk minder groot dan hun grotere broers. Daarmee kunnen ze voor uw project wellicht precies passend zijn en zijn deze hijskranen precies wat u nog nodig heeft. Zoals u leest, zijn de mogelijkheden eindeloos. Van het formaat tot aan de kleur, u heeft de regie!