Vereniging berk
Image default
Woning en Tuin

Een buitenhaard voor je tuin of terras, dit zijn onze tip

Ben je momenteel op zoek naar een haard die geschikt is voor buitengebruik, zoals in je tuin of op je balkon? Of ben je specifiek op zoek naar een tuinhaard die ook gebruikt kan worden als barbecue? In dit artikel zullen we waardevolle informatie verstrekken over de belangrijke aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een buitenhaard.

Verschillende tuinhaarden

Een kwalitatieve tuinhaard kan het hele winterseizoen buiten blijven, zelfs bij verschillende weersomstandigheden. Ze zijn vaak gemaakt van materialen zoals gietijzer en roestvrij staal, soms een combinatie van deze materialen. Er zijn veel tuinhaarden die gebruikt worden als barbecue, met een speciaal rooster erop. Je kunt een multifunctionele tuinhaard gebruiken met hout of briketten. Je kunt bij Nordicwoods een pallet houtbriketten kopen. Als je een tuinhuis hebt, kun je zelfs een rookkanaal plaatsen en de haard gebruiken om je tuinhuis te verwarmen in de winter. Heb je geen tuin maar beschik je wel over een balkon? Geen zorgen, er zijn tuinhaarden en vuurschalen verkrijgbaar in verschillende maten die geschikt zijn voor een balkon.

Gebruik het juiste hout

Als je een open haard in de tuin hebt die op hout brandt, is het belangrijk om het juiste hout te gebruiken. Zorg er eerst voor dat het hout goed droog is. Nat hout zorgt namelijk voor veel rook. Daarnaast is het beter om hout te vermijden dat veel hars bevat. Hout met veel hars kan vonken veroorzaken. Kies bijvoorbeeld voor hout van loofbomen, zoals eiken, berken, essen en beukenhout. Gebruik geen hout van naaldbomen, zoals dennenhout of larikshout, omdat deze veel hars bevatten. Als alternatief kun je het beste een pallet beukenhout kopen.

Een tip bij overlast van de buren

Het is toegestaan om een vuurtje te maken in een vuurkorf of houtkachel in de tuin, maar je moet wel rekening houden met de buren en het milieu. Gebruik alleen onbehandeld hout, zoals eerder gezegd, om te voorkomen dat er schadelijke stoffen vrijkomen en om overlast voor de buren te voorkomen. Een andere tip om klachten van de buren te voorkomen, is om niet te stoken als het mistig of windstil is, omdat de rook dan lang kan blijven hangen. Zorg er ook voor dat het rookkanaal voldoet aan de regels van het bouwbesluit.

Wat mag wel en wat mag niet?

Het is handig om te weten wat je wel en niet mag verbranden in je houtkachel. Het is verboden om bijvoorbeeld geïmpregneerd hout te verbranden. Gebruik alleen onbehandeld (schoon) hout en vermijd impregneermiddel of verf. Zorg er ook altijd voor dat je droog hout gebruikt. Je kunt droog hout herkennen aan scheuren of loszittende schors. Als je het zeker wilt weten, kun je een houtvochtmeter gebruiken. Zo weet je zeker dat het hout droog genoeg is.