Vereniging berk
Image default
Dieren

Welke vliegen komen er in Nederland het meest voor?

Vliegen: ze zijn irritant, zitten overal en kunnen ziektes overbrengen. Vooral in de zomer hebben we er veel last van. Maar welke soorten vliegen zie je in Nederland nu eigenlijk het vaakst? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende vliegensoorten in ons land.

 

Huisvlieg (Musca domestica)

 

De huisvlieg is zonder twijfel de bekendste en meest voorkomende vlieg in Nederland. Deze grijze vlieg met zwarte strepen op het borststuk heeft een lengte van 6 tot 8 mm. Huisvliegen leven zowel binnen als buiten en leggen hun eitjes graag in rottend organisch materiaal zoals etensresten en uitwerpselen. Zo kunnen ze ziektes als diarree en salmonella overbrengen. Je ziet huisvliegen het hele jaar door, maar vooral in de zomer zijn ze actief.

 

Fruitvlieg (Drosophila melanogaster)

 

Een andere veelvoorkomende vliegensoort in Nederlandse huishoudens is de fruitvlieg. Deze kleine vliegjes van slechts 3 mm groot hebben rode ogen en zijn gek op rottend fruit, vandaar de naam. Fruitvliegjes vermenigvuldigen zich razendsnel. Voor je het weet zit je hele keuken er vol mee. Om een fruitvliegjesplaag te voorkomen is het belangrijk om rijp fruit af te dekken of in de koelkast te bewaren en geen etensresten te laten slingeren.

 

Vleesvlieg (Calliphoridae)

 

Heb je wel eens van die grote, metallic blauwe of groene vliegen gezien? Dat zijn waarschijnlijk vleesvliegen geweest. Deze vliegen worden zo’n 10 tot 14 mm groot en worden aangetrokken door de geur van bedervend vlees. Vleesvliegen leggen hun eitjes in kadavers, vleeswaren en open wonden. De maden leven van het rottende vlees. Vleesvliegen kunnen bacteriën overdragen en maden in wonden veroorzaken (myiasis). Gelukkig kom je deze vliegen niet zo vaak tegen, behalve op het platteland of bij slagerijen.

 

Strontvlieg (Scathophaga stercoraria)

 

De strontvlieg dankt zijn naam aan zijn voorkeur voor uitwerpselen, vooral die van grote zoogdieren zoals koeien en paarden. Deze bruingele, harige vliegen worden ongeveer 5 tot 11 mm lang. Je komt ze vooral tegen in landelijke gebieden met vee. Strontvliegen kunnen net als huisvliegen ziektes overbrengen zoals diarree en salmonella. Was daarom altijd je handen na contact met dieren of uitwerpselen.

 

Rouwvlieg of Bromvlieg (Calliphora vomitoria)

 

De rouwvlieg lijkt qua uiterlijk en leefwijze veel op de vleesvlieg, maar is iets groter (10-16 mm) en heeft een donkerder, zwartblauw uiterlijk. Je herkent deze vlieg aan het luide gebrom. Rouwvliegen worden aangetrokken door rottend vlees en kadavers. Ze spelen een belangrijke rol bij de afbraak van dode dieren. Soms komen rouwvliegen ook af op stinkende planten die de geur van rottend vlees nabootsen. Net als vleesvliegen kunnen rouwvliegen bacteriën en ziektes overbrengen.

 

Paardenhorzel (Tabanidae)

 

Paardenhorzels zijn grote steekvliegen die wel 25 mm lang kunnen worden. Er komen zo’n 20 soorten paardenhorzels voor in Nederland. De vliegen hebben vaak felgekleurde ogen en donkere strepen op hun vleugels. Vrouwtjeshorzels zuigen bloed bij zoogdieren zoals paarden, runderen en soms ook mensen. Dit is pijnlijk en kan leiden tot allergische reacties. Paardenhorzels komen voor van mei tot september in gebieden met vee, zoals weilanden en paardenstallen.

 

Dansvliegen (Empididae)

 

Een wat minder bekende vliegenfamilie zijn de dansvliegen. Deze slanke vliegen variëren in lengte van 1 tot 15 mm. Ze hebben vaak opvallend versierde poten. Dansvliegen danken hun naam aan het paringsritueel waarbij zwermen mannetjes een soort dans uitvoeren om vrouwtjes te lokken. De vliegen leven van andere insecten en zijn nuttig als natuurlijke plaagbestrijders. Dansvliegen komen voor in tuinen, parken en bossen.

 

Hopelijk heb je door het lezen van dit artikel een beter beeld gekregen van de meest voorkomende vliegen in Nederland. Onthoud dat de meeste vliegen onschuldig zijn, maar dat sommige soorten ziektes kunnen overbrengen. Houd je leefomgeving schoon en droog en dek voedsel af om vliegenplagen te voorkomen. Met wat voorzorgsmaatregelen hoeft een enkele vlieg geen groot probleem te zijn.

Bron: Vliegengordijnkopen.nl