Vereniging berk
Image default
Verenigingen

Waarom ouderen nog graag vrijwilligerswerk doen

Wist u dat veel ouderen nog steeds graag vrijwilligerswerk doen? Ook al zijn ze gepensioneerd en hebben ze misschien meer vrije tijd, toch zoeken ze vaak naar activiteiten die hen bezig houden en die waardevol zijn voor de gemeenschap. Dit is een belangrijke trend om op te merken, want het kan betekenen dat het sociale vangnet van een dorp of gemeente sterker is. Het geeft ouderen ook een gevoel van zingeving en helpt hen actief en betrokken in het leven te blijven staan.

Wanneer ga je met pensioen?

Dit is een vraag die veel mensen zich stellen nu ze de pensioengerechtigde leeftijd naderen. Voor sommigen is het antwoord gemakkelijk – ze zullen zo snel mogelijk met pensioen gaan. Maar voor anderen is de beslissing niet zo eenduidig. Sommige mensen willen ook na hun pensioengerechtigde leeftijd doorwerken, terwijl anderen het liever rustig aan doen. Het is goed om je hierbij te oriënteren op de wetgeving over ouderen en arbeid om zo je rechten en plichten in kaart te brengen.

Hangen achter de geraniums?

Veel oudere mensen kiezen ervoor hun pensioenjaren door te brengen met tuinieren, lezen of wandelen. Dit is een geweldige manier om te ontspannen en van het leven te genieten zonder je zorgen te hoeven maken over werk. Het is echter belangrijk in gedachten te houden dat het feit dat je met pensioen bent niet betekent dat je helemaal hoeft te stoppen met werken! Er zijn tal van mogelijkheden voor senioren die vrijwilligerswerk willen doen.

Het leuke van vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk oppakken is een geweldige manier om actief en betrokken in het leven te blijven. Zo kun je tevens een waardevolle bijdrage aan de gemeenschap leveren. Het kan ook een geweldige manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten. Zo heb je een gevoel van doelgerichtheid en voel je je nodig en gewaardeerd.

Hoe vrijwilligerswerk te vinden

Als je geïnteresseerd bent in het vinden van vrijwilligerswerk, zijn er verschillende manieren om dat aan te pakken:

  • Informeer bij je plaatselijke buurthuis of seniorengroep. Zij kunnen een lijst hebben van vrijwilligersmogelijkheden die er zijn.
  • Neem contact op met een plaatselijke liefdadigheidsinstelling of non-profit organisatie. Veel van deze organisaties hebben altijd behoefte aan vrijwilligers.

Belangrijke kennismakingsacties

Heb je een organisatie gevonden, ga dan altijd even langs bij een aantal activiteiten om te kijken wat de regels zijn en om zo te ervaren of ze op een leuke en aangename manier met elkaar omgaan. Vraag ook of er duidelijke afspraken zijn wat het werk omvat of dat je je eigen werk wellicht zelf vorm kunt geven.

Dus als je iets zoekt om in je pensioenjaren te doen, overweeg dan vrijwilligerswerk! Je zult er geen spijt van krijgen.