Vereniging berk
Image default
Cadeau

Waar staan rozen precies voor?

Er wordt gezegd dat bloemen van mensen houden, maar andersom is dat net zo. Mensen zijn over het algemeen dol op bloemen, alleen wordt er tegenwoordig geen verhaal meer verteld door kleur en type bloem te combineren. Rozen worden gezien als de koningin onder de bloemen en heeft een grote bekendheid. De titel van de roos komt voort uit de wereldwijde populariteit van het mooiste meisje van de klas. Er zijn ontelbaar veel kleuren die ieder een eigen betekenis geven aan de roos als bloem. Geef dus niet zomaar een roos weg, maar vertel een verhaal met de combinatie van de kleur en de bloem. 

De herkomst van de roos

Vele duizenden jaren geleden ontdekten de Romeinen, Grieken en Egyptenaren de schoonheid van de meest bekende en romantische bloem: de roos. In Nederland hebben wij tot de zestiende eeuw moeten wachten tot we bekend raakten met deze prachtige bloem en voor we hem konden gebruiken in liefdesverhalen. Door de groeiende populariteit de laatste jaren worden er steeds meer kleuren en vormen gekweekt waardoor we nog lang niet af zullen zijn van deze bloem.

De verzorging van de roos begint met een schone vaas met schoon water. Je kunt het beste wat snijbloemvoeding toevoegen aan het water, zodat ze langer staan. Met een scherp en schoon mesje snij je de onderkant van de stelen schuin af op zo’n 3 – 5 centimeter. De doorns moeten zo veel mogelijk aan de steel blijven zitten en ze mogen niet droog komen te staan in de vaas. De volle zon, tocht, kachel of fruitschaal zijn niet de beste plekken om ze neer te zetten, kies voor een wat meer afgelegen plek. 

Rozen hebben verschillende kleuren en vormen

Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of je kunt ze vinden in die kleur. De bekendste zijn natuurlijk de rode rozen, maar er zijn ook roze, gele, groene, oranje, blauwe en witte rozen. Elk jaar worden er nieuwe kleuren ontdekt, gekweekt en uitgevonden om voor ieder wat wils te krijgen. Zo zijn er ook mogelijkheden met twee- of meerkleurige bloemen en de nieuwe ‘grashart’ roos heeft een groen hart doordat de bloembodem door de bloem heen groeit. 

De hartvormige blaadjes geven de betekenis van liefde en vertrouwen weer. De doornen zijn daar onlosmakelijk aan verbonden door aan te geven dat liefde niet altijd over rozen gaat en zo zijn doornen kent. Hieronder een kort overzicht wat een roos betekent in de combinatie met de kleur: 

  • Rood staat voor liefde en respect.
  • Wit staat voor puurheid, waardigheid en echte liefde. 
  • Roze staat voor geluk, zuiverheid en dankbaarheid.
  • Oranje staat voor verlangen, sympathie en waardering.
  • Geel staat voor verbondenheid en intieme vriendschap. 

De combinatie van kleuren en aantallen kan ook op zichzelf een betekenis hebben. Zo staat een combinatie van rode met witte rozen voor de wens om voor altijd samen te blijven. Terwijl één roos in een groot boeket staat voor ‘jij bent degene van wie ik houd, jij bent het voor mij!’.