Vereniging berk
Image default
Woning en Tuin

Verschillende inbraakmethoden en beveiliging cilindersloten

Er zijn veel verschillende manieren om in een woonhuis in te breken waar de politie regelmatig voor waarschuwt. Denk aan flipperen, hengelen, het forceren of intrappen van de deur, binnensluipen door een raam of het ingooien ervan. Veelvoorkomende inbraakmethodes die te maken hebben met het slot zijn cilindertrekken, het gebruiken van een slagsleutel, de Bulgaarse methode en lockpicken.

Het aanschaffen van gereedschap hiervoor is legaal waardoor het inbrekers erg gemakkelijk wordt gemaakt. Iedereen kan gewoon via internet een lockpickset of lockpickpistool, slagsleutels en klophamers, cilindertrekkers of een tang aanschaffen voor een betaalbare prijs, waardoor de drempel laag is.

Investeren in goed cilinderslot

Het is dus belangrijk om te investeren in een cilinderslot dat hiertegen bestand is. Een geoefende crimineel kan veel sloten openen maar bij sommige is men langer bezig dan bij andere. Er is een keurmerk voor cilinders die aangeeft hoe goed ze beveiligen tegen inbraak, het Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) keurmerk.

Veel cilinders hebben tegenwoordig twee of meer SKG sterren. Cilinders zonder dit keurmerk heb je al voor zeven euro bij de bouwmarkt, maar het kopen is op eigen risico. Een cilinder met één ster is niet zelfstandig inbraakwerend, maar kan gecombineerd met andere preventiemiddelen zoals een goed veiligheidsbeslag inbraakpogingen drie tot vijf minuten vertragen.

Twee of drie SKG sterren?

Een cilinder met twee SKG sterren kan de inbraak met drie minuten vertragen, is vaak beveiligd voor een slagsleutel en lockpicken en niet gemakkelijk te doorboren. Ze kosten rond de 15 en 100 euro. Een cilinder met drie SKG sterren vertraagt de inbraakpoging met maximaal vijf minuten. Deze cilinders zijn bestand tegen een slagsleutel, lockpicken en cilindertrekken.

Ze kosten ongeveer tussen de 35 en 230 euro. Sommige cilinders zijn ook van onbreekbaar metaal gemaakt en hebben in het midden (het zwakste deel van de cilinder) een stalen brug waardoor ze ook beschermd zijn voor de Bulgaarse methode van het afbreken van een cilinder.

https://www.veiligheidsslotenshop.be