Vereniging berk
Image default
Aanbiedingen

Waar vis in zoet water te vinden

Voordat ze vissen vangen, moeten vissers ze lokaliseren. Tenzij u in het midden van de grote zuidwestelijke woestijnen woont, zou er binnen een uur van uw huis een hoeveelheid visbaar water moeten zijn. Je kunt bijna overal vissen vinden waar een watermassa groot genoeg is om voor voedsel, zuurstof en dekking te zorgen. Als u een boot heeft, wordt uw keuze aan vislocaties nog groter. Daarnaast kan u gebruik maken van een fishfinder om het uzelf wat gemakkelijker te maken.

 

Waar vindt u vissen?

Niet alle vissen kunnen in dezelfde soorten wateren leven. Verschillende soorten hebben verschillende omgevingsomstandigheden nodig, waaronder:

  • Verbergzones, dekking, structuur en de bodem
  • Zoutgehalte
  • Zuurstof
  • Watertemperatuur
  • Voedsel
  • Stroming
  • Waterdiepte

 

Structuur

Veel vissoorten, zoals baars, snoek, maanvis en forel, leven in de buurt van structuur. Structuur verwijst naar veranderingen in de vorm van de bodem van meren, rivieren of vijvers, veroorzaakt door rotsen, verdronken bomen, kunstmatige kribben, overstroomde wegdekken, bulten, richels en drop-offs. Structuur zorgt ervoor dat vissen zich concentreren in bepaalde gebieden. Meren en vijvers kunnen kustlijnstructuren hebben, zoals dokken, boomstammen, stronkenvelden, struikgewas, rotsstapels, grasbedden en omgevallen bomen die beschutting, schaduw en bescherming bieden aan vissen. Eilanden, zandbanken, steenhopen en blokhutten in rivieren en beken zijn ook goede plekken om te vissen. Vissen leven in bepaalde soorten dekking omdat het hen bescherming biedt en hen in de best mogelijke positie plaatst om een ​​maaltijd te vangen.

 

Zoutgehalte en zuurstof

Sommige vissoorten zoals beekforel kunnen niet leven met veel zout in het water, andere vissen, zoals tonijn, hebben zout nodig en sommige, zoals gestreepte baars, kunnen in zout of zoet water leven. Vissen hebben ook een bepaalde hoeveelheid zuurstof in het water nodig. Soorten zoals karpers kunnen van minder zuurstof leven dan forel. Levende planten voegen zuurstof aan het water toe, evenals bewegend water dat over rotsen tuimelt. Ontbindende planten en dieren gebruiken zuurstof uit het water en vele soorten vervuiling verlagen ook het zuurstofgehalte. Thermische vervuiling kan ook een probleem zijn, omdat warmer water niet zoveel zuurstof kan bevatten als koud water.

 

Temperatuur 

Elke vissoort heeft een specifiek bereik van watertemperatuur waarvan hij geniet. Bullhead-meerval kan gedijen in wateren zo warm als 29 graden C (85 graden F), terwijl zalm en meerforel koelere 4-10 graden C (40-50 graden F) moeten hebben. Sommige vissen verdragen een breed temperatuurbereik; andere hebben zeer beperkte eisen. Serieuze vissers vinden dat een thermometer een handig accessoire is om te weten wanneer ze bepaalde vissoorten moeten proberen.

 

Eten 

De hoeveelheid en het soort voedsel dat beschikbaar is in een watermassa speelt een belangrijke rol bij het bepalen welke soorten vis u kunt hopen te vangen. De stroming en de waterdiepte zijn ook belangrijke factoren. Maanvis zal ondiepe gedeeltes achtervolgen, terwijl meerforel de voorkeur geeft aan de donkere, koude diepten.