Vereniging berk
Image default
Vervoer en transport

Hoe een modelspoorbaan te bedraden

De eerste stap bij het bedraden van uw modelspoorbaan is het leren van de elementaire elektrische termen. Als je al weet hoe je een trein moet bedraden, kun je doorgaan naar het volgende deel. De elektrische basisformule is de wet van Ohm, die spanning = stroom * weerstand stelt. Als u deze formule niet kent, moet u deze onderzoeken en toepassen op uw lay-out. Als u vragen heeft, raadpleeg dan een expert of lees de handleiding.

De multimeter wordt ook wel een elektrische testmeter genoemd. Het meet spanning, stroom en weerstand. U kunt het gebruiken om problemen met circuits op te lossen en de veiligheid van uw treinen te waarborgen. Als u een oude modelspoorbaan heeft, moet u mogelijk de bedrading vervangen om spanningsverlies van het spoor of de verbinding tussen de stroombron en de locomotieven te elimineren. Als u nieuwe treinen hebt, moet u mogelijk ook automatische blokdetectieapparaten gebruiken.

Het gebruik van een transformator of voedingseenheid is een goed idee wanneer u voor het eerst begint met bedrading. De hoofdlijndraad moet tegenovergesteld zijn aan de geïsoleerde sporen, terwijl de positieve terminal op beide hetzelfde is. Dit betekent dat u een andere kleur moet gebruiken voor de positieve en negatieve draden op uw modelspoorbaan. Zie het volgende diagram voor meer informatie. Om een beter begrip te krijgen van de eenvoudigste circuitbedrading, gebruikt u een diagram om naar te verwijzen.

Je kunt beginnen met het isoleren van beide zijden van de rail. Als je klaar bent, moet je een jumperdraad om de kikker en opening wikkelen. U moet uw lay-out schetsen voordat u met het bedradingsproces begint. Over het algemeen zal de buitenste rail het positieve zijn, terwijl de binnenste het negatieve zal zijn. Op deze manier kunt u alle componenten veilig aansluiten om de lay-out te laten werken.

Een multimeter is een elektronisch apparaat dat spanning, weerstand en stroom meet. U hebt deze tool nodig om eventuele probleemcircuits op te lossen. Wanneer u aan een lay-out werkt, moet u mogelijk problemen oplossen. Als de trein niet soepel rijdt, heeft u mogelijk niet genoeg spanning in het systeem. Als u niet zeker weet hoe u een modelspoorbaan moet bedraden, raadpleeg dan een elektricien.

Voordat u het bedradingsproces start, moet u het type draad kiezen. Er zijn veel soorten draad en u moet overwegen welk type het beste is voor uw lay-out. Over het algemeen kunt u verschillende meters gebruiken voor uw modelspoorbaan. Een kleine lay-out heeft bijvoorbeeld een draadmeter van 1,29 mm nodig, terwijl een middelgrote lay-out een 1,5 mm of 2,5 mm nodig heeft. De grootte van de bedrading moet gebaseerd zijn op de grootte van de rupsbanden.

Meer lezen? Ontdek onze modeltreinbaan blog op: Mitropa.nl