Vereniging berk
Image default
Vervoer en transport

Alles wat u moet weten over aanhangerverlichting

U bent al een tijd niet op pad geweest en u vraagt zich af of de verlichting eigenlijk nog wel werkt. Niet onbelangrijk om te controleren voordat u op pad gaat. De verlichting verzekert, zeker in het donker, uw veiligheid op de weg. Buiten uw veiligheid verzekert uw verlichting ook de veiligheid van andere weggebruikers. Zo zien ze u goed en op tijd aankomen. Controleer voor u vertrekt altijd of alle verlichting nog (goed) werkt, zo weet u zeker dat u veilig op stap kunt gaan en dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Wettelijk verplichte verlichting

Het is natuurlijk fijn om te weten welke aanhanger verlichting wettelijk verplicht is. Zo weet u ook of u boetes riskeert door het rijden met uw aanhanger. En die regels wat betreft de aanhanger verlichting zijn nogal ingewikkeld. De achterlichten moeten ten alle tijden werken, evenals het remlicht en beide knipperlichten.

Dan komt nu het gedeelte waarbij moet worden nagedacht. Wanneer u over een voertuig beschikt wat na 31 december 1997 in gebruik is genomen en breder is dan 2,10 m moet de aanhanger zijn voorzien van 2 markeringslichten aan de voorzijde van het voertuig. Ook aanhangers die voor 1 januari 1998 in gebruik zijn genomen en breder zijn dan 2,60 m moeten worden voorzien van 2 markeringslichten aan de voorzijde van de aanhanger. 1 achteruitrijlicht is verplicht voor iedere aanhanger die in gebruik is genomen na 31 december 2012. Daarbij is iedere aanhangwagen verplicht te zijn voorzien van amber/oranje zijmarkeringslichten.

Ook de kenteken verlichting van de aanhanger is een verplicht onderdeel. De kenteken verlichting van de aanhanger is een onderdeel wat vaak vergeten wordt, maar ook op het ontbreken van deze verlichting staat een fikse boete. Nog 1 laatste regel dan maar: Een voertuig dat na 30 juni 1967 in gebruik is genomen en breder is dan 1,60 m is ook verplicht te zijn voorzien van 2 stadslichten aan de voorkant van het voertuig.

Aanhanger verlichting

Het vervangen van de verlichting

Het is belangrijk om ontbrekende of kapotte verlichting meteen toe te voegen/te vervangen. Hiermee voorkomt u niet alleen boetes maar waarborgt u ook de veiligheid van andere weggebruikers. Zorg dat de verlichting altijd wordt vervangen door iemand met verstand om verdere problemen in de toekomst te voorkomen.

Regelmatige check

Controleer regelmatig of alle verlichting op uw voertuig nog werkend is. Zo bent u er binnen no time achter als bepaalde verlichting niet werkt en kunt u deze zo snel mogelijk laten vervangen.