Vereniging berk
Image default
Bedrijven

Waarom maken bedrijven gebruik van Circulaire IT?

Dankzij Informatie Technologie (IT) werken we slimmer, efficiënter en productiever. Ook biedt IT veel gemak in communicatieve mogelijkheden. Kijk maar eens hoe IT razendsnel oplossingen heeft geboden in de bedrijfsproblematiek als gevolg van COVID.

Ondanks deze mooie voordelen kleeft er ook een nadeel aan IT. En dit nadeel heeft grote gevolgen voor de toekomst van onze aarde. In dit artikel lees je niet alleen over de gevolgen, maar ook over de oplossing op dit vraagstuk.

MVO; verminder CO2-voetafdruk van IT-producten

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is flink in opmars. Doordat steeds meer bedrijven zich bewust worden van de impact die je als bedrijf kan maken op onze maatschappij, maar ook welke financiële voordelen dat op langere termijn met zich meebrengt, kiezen steeds meer bedrijven een MVO-beleid in hun bedrijfsvoering. Zo ook het verminderen van de CO2-voetafdruk.

Bij de aanschaf van nieuwe IT-producten wordt een grote CO2-voetafdruk gecreëerd door de grondstoffen die nodig zijn om het IT-product te produceren. De impact op onze planeet is enorm. Ter beeldvorming, de zogeheten Carbon Footprint van IT-producten is hoger dan die van de luchtvaart!

Van de gehele lifecycle van IT-producten weegt de productie het zwaarst op de CO2-voetafdruk. Gelukkig is hier een oplossing voor gevonden: circulaire IT.

Waarom is circulaire IT het antwoord op het verkleinen van de Carbon Footprint?

Het antwoord op het verminderen van de CO2-voetafdruk van IT-producten is dus circulaire IT, maar wat is dit precies? Het woordje circulair zegt het eigenlijk al. Je geeft een IT-product een tweede leven door de lifecycle te verlengen. Dus in plaats van nieuwe IT-producten voor jouw bedrijf aan te schaffen, investeer je in IT-producten die na een reparatie gewoon weer net zo goed werken. Deze refurbished apparatuur doen het dus net zo goed als nieuw apparatuur en hebben geen nadelige invloed op performance en continuïteit. Zo voorzie je jouw bedrijf van IT-producten voor een aanzienlijke lagere kostprijs en draagt jouw bedrijf bij aan een lagere CO2 voetdruk, ofwel Carbon Footprint.

Circulaire IT

Welke mogelijkheden biedt circulaire IT?

De inzet van refurbished apparatuur is dus een belangrijke methode, maar er zijn nog meer mogelijkheden om zo in jouw bedrijf circulaire IT in te zetten.

Proactief onderhoud

Kritische onderdelen van IT-apparatuur zijn te monitoren met speciale tools. Dit biedt mogelijkheden om proactief te reageren en een onderdeel op tijd te vervangen, waardoor je de levensduur van een apparaat behoorlijk verlengt.

Optimaal inzetten

Bij groot verloop binnen de organisatie voorkom je dat apparatuur doelloos in een voorraad komt te liggen door deze weer opnieuw in te zetten. Het herinzetten van apparatuur binnen je bedrijf zorgt ervoor dat de IT-middelen optimaal ingezet worden.

Herinzet buiten je bedrijf

Wanneer niet alle apparatuur opnieuw ingezet kan worden binnen de eigen organisatie dan zijn er ook nog mogelijkheden om deze buiten de organisatie opnieuw in te zetten. Door de IT-apparatuur voor een aantrekkelijke restwaarde aan een vertrouwd bedrijf te verkopen, die vervolgens deze producten op een veilige manier weer bruikbaar maakt voor een andere organisatie, draag je als bedrijf een belangrijke bijdrage aan circulaire IT.