Vereniging berk
Image default
Electronica en Computers

Wat is er belangrijk bij een gaming TV?

Als het om gamen gaat, is een goede televisie de sleutel tot de best mogelijke ervaring. Maar met zo veel verschillende opties op de markt kan het moeilijk zijn om te weten welke geschikt is voor u. In deze blogpost lichten we de belangrijkste kenmerken van een gaming-tv toe en bevelen we enkele van de beste opties op de markt aan. Dus of u nu een casual gamer of een hardcore enthousiasteling bent, u zult de perfecte tv voor uw behoeften kunnen vinden.

De belangrijkste kenmerken van een televisie voor gaming.

Resolutie

De resolutie van een televisie is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het gamen. Een hogere resolutie zorgt voor een scherper beeld, wat gunstig kan zijn voor zowel de gameplay als de graphics. Veel gamers geven de voorkeur aan een resolutie van minstens 1080p, maar sommige nieuwere televisies zijn verkrijgbaar met resoluties tot 4K.

Verversingssnelheid

De vernieuwingsfrequentie van een televisie is een andere belangrijke factor om rekening mee te houden bij het gamen. Een hogere verversingssnelheid zorgt voor een vloeiender beeld, wat gunstig kan zijn voor snelle games. Veel gamers geven de voorkeur aan een verversingssnelheid van ten minste 60 Hz, maar sommige nieuwere televisies zijn verkrijgbaar met een verversingssnelheid tot 120 Hz.

Invoervertraging

Input lag is de tijd die een televisie nodig heeft om input van uw gameconsole of controller te verwerken. Een lagere input lag resulteert in een snellere spelervaring. Veel gamers geven de voorkeur aan een input lag van minder dan 30 ms, maar sommige nieuwere televisies zijn verkrijgbaar met een input lag van slechts 15 ms.

TV formaat

Het formaat van de televisie is belangrijk bij een televisie voor gaming. Zo is een 75 inch tv namelijk veel te groot, omdat de aangeraden kijkafstand voor zo’n grote tv al snel 3-4 meter is. Om het beste te kunnen gamen is het fijner om wat dichterbij te zitten, waardoor een maat tussen de 40 en 50 inch voor veel gamers favoriet is.

De beste televisies voor gaming.

Samsung QLED Q60T

De Samsung QLED Q60T is een van de beste tv’s voor gaming, dankzij de lage inputvertraging en hoge verversingssnelheid. Hij heeft ook een resolutie van 4K, wat betekent dat u uw games in ongelooflijk detail kunt bekijken. Het enige nadeel van deze tv is het prijskaartje, maar als u serieus wilt gamen, is hij de investering zeker waard.

LG OLED CX

De LG OLED CX is een andere geweldige optie voor gamers, want hij biedt een ongelooflijk lage inputvertraging en een hoge vernieuwingsfrequentie. Het heeft ook een resolutie van 4K, dus u kunt genieten van uw games in verbluffende details. Het OLED-paneel van deze tv staat er echter om bekend dat het beeld niet goed blijft hangen, dus het is niet ideaal voor competitief gamen.

Sony Bravia X950H

De Sony Bravia X950H is een uitstekende keuze voor gamers die een hoogwaardig beeld willen zonder de bank te breken. Het heeft een resolutie van 4K en een fatsoenlijke verversingssnelheid, hoewel de inputvertraging hoger is dan bij sommige andere opties op deze lijst. Het is echter nog steeds een geweldige tv voor casual gaming of het bekijken van films en tv-programma’s.

Zo stelt u uw televisie in voor gaming

Kies de juiste locatie

De eerste stap bij het instellen van uw televisie voor gaming is het kiezen van de juiste locatie. U wilt ervoor zorgen dat de televisie op een plek staat waar u hem goed kunt zien en dat er voldoende ruimte omheen is, zodat u zich tijdens het gamen vrij kunt bewegen. Indien mogelijk kunt u de televisie ook in de buurt van een raam plaatsen om verblinding tegen te gaan.

Uw console aansluiten

Zodra u de perfecte plaats voor uw televisie hebt gekozen, is de volgende stap het aansluiten van uw console. Als u een HDMI-kabel gebruikt, sluit u deze aan op de HDMI-poort van uw televisie en vervolgens op de HDMI-poort van uw console. Als u componentkabels gebruikt, sluit u de rode, groene en blauwe stekkers aan op de respectieve poorten van uw televisie en sluit u het andere uiteinde van de kabels aan op de overeenkomstige poorten van uw console.

Uw instellingen configureren

Nadat u uw console op uw televisie hebt aangesloten, is het tijd om uw instellingen te configureren. Het eerste wat u moet doen, is de resolutie zo instellen dat deze er op uw televisiescherm optimaal uitziet. Voor de meeste consoles is 1080p de hoogst beschikbare resolutie, die een duidelijk beeld oplevert. Vervolgens moet u de vernieuwingsfrequentie aanpassen aan die van uw televisie. De meeste televisies hebben een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz, maar sommige nieuwere modellen hebben een hogere vernieuwingsfrequentie van 120 Hz of zelfs 240 Hz. Tot slot wilt u controleren of de input lag zo laag mogelijk is. Invoervertraging is de vertraging tussen het moment dat er iets op het scherm gebeurt en het moment dat het door uw controller wordt geregistreerd; een lage invoervertraging zorgt ervoor dat gameplay sneller en vloeiender aanvoelt.

Conclusie

De belangrijkste kenmerken van een televisie voor gaming zijn resolutie, vernieuwingsfrequentie en inputvertraging. De beste televisies voor gaming zijn de Samsung QLED Q60T, LG OLED CX en Sony Bravia X950H. Om uw televisie voor gaming in te stellen, kiest u de juiste locatie, sluit u uw console aan en configureert u uw instellingen.