Vereniging berk
Image default
Zorg

Een broedmachine kopen en de drie stappen van het broedproces

Met een broedstoof oftewel broedmachine kopen begint een leuk en interessant proces. Dierencompleet biedt u een breed aanbod broedmachines, zodat u altijd wel een exemplaar vindt dat bij uw behoeften en voorkeuren aansluit. Het gehele proces van ei tot kuiken komt, ongeacht het exemplaar dat u gebruikt, in feite op hetzelfde neer. Gaat u een broedmachine kopen, dan kan het broedproces vervolgens in drie stappen worden verdeeld.

Stap 1: Het inleggen van de eieren

De eerste stap in het proces is het plaatsen van de eieren. U kiest eieren die aan de vereisten voldoen (geen afwijkende vormen, geen dunne schalen en geen beschadigde schalen). Ook te kleine eieren kunt u beter niet plaatsen. Een erg beperkt formaat van het ei geeft in de meeste gevallen aan dat het kuiken dat zich eruit ontwikkelt erg zwak zal zijn. Ook het opwarmen van broedmachines gaat vooraf aan het plaatsen. U legt de eieren altijd horizontaal op de rollen en nooit op elkaar. Het wassen van de eieren is uit den boze.

Stap 2: Het schouwen van de eieren

De tweede stap in het broedproces betreft het zogeheten schouwen van eieren. Met schouwen wordt bedoeld dat u controleert of het ei zich ontwikkelt. Dit doet u middels een schouwlamp. Gaat u een broedmachine kopen, dan is het dus handig om deze meteen aan te schaffen. Gebeurt er niets in de ontwikkeling van het ei, dan kan het zijn dat het hiervoor vanwege interne of externe factoren te zwak was. Een andere verklaring is dat het ei nooit bevrucht is geweest. Om bacteriegroei te voorkomen, verwijdert u deze eieren.

Stap 3: De kuikens ondersteunen bij het uitkomen

Gaat u een broedmachine kopen, dan is dit uiteraard hetgeen u ermee voor ogen heeft. Kuikens die voor het eerst het levenslicht zien. Kippeneieren hebben in totaal 21 dagen nodig om uit te komen. De laatste drie dagen hebben de eieren een hogere luchtvochtigheid nodig. Leest u de gebruiksaanwijzing van het apparaat wat betreft dit onderwerp dus goed wanneer u besluit een broedmachine te kopen. Ook mogen de eieren niet meer omgekeerd worden, dit stoort de kuikens bij het uitkomen.