Vereniging berk
Image default
Bedrijven

Wat houdt adiabatische koeling nou precies in?

Een normale ventilator is fijn wanneer het warm is, maar alleen wanneer je er precies voor zit. Een luchtkoeler werkt veel beter voor het wegnemen van de hitte, omdat het de warme lucht verkoeld in plaats van verplaatst. Dit gebeurt door middel van een proces genaamd adiabatische koeling. Hieronder lees je meer over wat het is en waarom het zo goed werkt als verkoelingsmethode.

De werking van de adiabatische koeling

Bij adiabatische koeling wordt er eerst warme lucht van buiten opgenomen. Deze wordt door een koelpad geleid dat veel water bevat. Doordat de buitenlucht veel warmte bevat, zal het water in de koelpad verdampen. Op deze manier wordt er dus warmte aan de lucht onttrokken, waardoor het afkoelt. Het water wordt continu door de koeler gepompt, waardoor er steeds koel water in de pads komt dat kan worden verdampt. De verkoelde lucht wordt dan direct of indirect gebruikt om de ruimte te verkoelen. Bij directe koeling wordt de verkoelde lucht rechtstreeks de ruimte ingeblazen, terwijl bij indirecte koeling de lucht langs een warmtewisselaar wordt geleid, zodat deze afkoelt, waarna de lucht zelf weer naar buiten wordt afgevoerd. Door gebruik te maken van indirect koeling, wordt er geen vochtige lucht in de ruimte komt, wat bij directe koeling niet het geval is.

Hoe warmer het is, hoe beter het werkt

Hoewel de meeste airconditioners minder goed zullen werken of misschien wel helemaal uitvallen op de heetste dagen van het jaar, zal een luchtkoeler juist op zijn best zijn. Omdat de lucht warmer is, zal het water binnen de koeler ook sneller kunnen verdampen. Hierdoor wordt er dus sneller warmte onttrokken aan de lucht.

 

 

https://duravert-portacool.com/adiabatische-koeling/