Vereniging berk
Image default
Vakantie

Vakantie boeken of annuleren?

Van de Nederlanders die al geboekt hebben, wil ruim een kwart de reisverzekering annuleren uit angst voor het coronavirus. Dat geldt niet alleen voor Spanje, Italië en Frankrijk, maar voor alle landen waar corona niet onder controle is.

Een vakantie annuleren zonder dat het je geld kost?

Dat kan eigenlijk alleen maar als je een reisverzekering met annulering hebt afgesloten en jouw reden om te annuleren onder de dekking valt. Nederlanders die binnenkort op vakantie zouden gaan naar een gebied waarvan Buitenlandse zaken het reisadvies verder heeft aangescherpt kunnen echter ook kosteloos annuleren.

Voor welke bestemming geldt er een negatief reisadvies?

Wil je meer informatie over jouw bestemming? Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je per land alle informatie vinden. Het reisadvies wordt met verschillende kleuren aangegeven. Kijk voor alle actuele informatie op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Per land zie je actuele informatie en ontwikkelingen. Ook vind je alles over veiligheidsdreigingen in bepaalde gebieden. Dit wordt aangeduid met verschillende kleurcodes:

  • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
  • Geel: let op, veiligheidsrisico’s
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen
  • Rood: niet reizen

Belangrijk, een reisadvies is niet bindend. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet te reizen.

 

Annulering vlucht door coronavirus, maar geen negatief reisadvies

Als je vlucht geannuleerd wordt door de vliegmaatschappij, dan heb je recht op teruggave van de ticketprijs. Dit geldt als de vlucht valt onder de criteria van Verordening 261/2004. Normaal gesproken moeten reizigers hun geld binnen 7 dagen terugkrijgen bij een geannuleerde vlucht. De reis omboeken kan ook een goed alternatief zijn.

Wanneer de vliegtuigmaatschappij jouw vlucht annuleert voor een gebied waarvoor géén negatief reisadvies geldt, dan heb je recht op volledige teruggave van de ticketprijs en mogelijk recht op een vergoeding voor het tijdsverlies.

 

Annulering vlucht door coronavirus met negatief reisadvies

Wordt je vlucht door de vliegmaatschappij geannuleerd vanwege het coronavirus en vanwege een negatief reisadvies voor jouw bestemming? Dan krijg je wel de ticketprijs terug, maar heb je geen recht op compensatie voor het tijdsverlies. Ook bij een inreisverbod of als Buitenlandse Zaken alleen noodzakelijke reizen adviseert, vervalt het recht op compensatie van het tijdsverlies. Het recht op die vergoeding van tijdverlies vervalt ook als je meer dan 2 weken voor vertrek bent geïnformeerd over de annulering. 

 

Geen annuleringskosten betalen?

  • Een Annuleringsverzekering afsluiten – Deze kun je het beste zo snel mogelijk na het boeken van je reis afsluiten. In dat geval ben je verzekerd voor de annuleringskosten, mits de reden van annuleren genoemd staat in de voorwaarden.
  • Iemand anders je reis laten overnemen – Wat veel Nederlanders niet weten, is dat het mogelijk is om een reis over te dragen aan een plaatsvervanger. Dit is zelfs wettelijk geregeld. Het betekent dat iemand anders in jouw plaats de reis gaat maken. Hiervoor dien je natuurlijk van tevoren contact op te nemen met de touroperator. Het overdragen kan tot uiterlijk zeven dagen voor aanvang van de reis. De plaatsvervanger moet wel aan de voorwaarden voor de reis voldoen. Iemand van 65 jaar kan bijvoorbeeld niet mee met een jongerenreis. Een reisorganisatie mag administratiekosten in rekening brengen indien je een iemand anders in jouw plaats op reis laat gaan.

 

https://www.online-verzekeringenafsluiten.nl/vakantie-boeken-of-annuleren/