Vereniging berk
Image default
Financieel

Een scootmobielverzekering afsluiten voor je scootmobiel

We kunnen in de praktijk vaststellen dat er door steeds meer mensen gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde scootmobiel. Voor een dergelijke scootmobiel geldt dat ze in zekere zin valt onder de noemer van de gemotoriseerde voertuigen. Dat betekent onder meer dat je als eigenaar over de wettelijke verplichting beschikt om deze te laten verzekeren. De kans is ontzettend groot dat je hier op deze pagina bent aanbeland omdat je voor het eerst een scootmobiel hebt aangekocht en je dus niet goed weet waar op vlak van verzekering allemaal rekening mee te moeten houden. Is dat inderdaad correct? Dan kan de onderstaande informatie je alles vertellen wat jij graag zou willen weten over het afsluiten van de scootmobielverzekering.

Moet je een scootmobielverzekering verplicht afsluiten?

De eerste vraag die wordt gesteld door mensen die eigenaar worden van een scootmobiel heeft te maken met het feit of deze wettelijk verplicht moet worden verzekerd of niet. Van zodra je ervoor kiest om een dergelijke scootmobiel op jouw naam aan te schaffen dien je ook een verzekering af te sluiten. Voor alle duidelijkheid, dit is niet alleen maar het geval wanneer je dit voertuig op de openbare weg gebruikt. Ook wanneer je ze bijvoorbeeld weg van de openbare weg gebruikt moet je er rekening mee houden dat het afsluiten van een verzekering is verplicht.

Bovenstaande is niet de enige verplichting waar rekening mee moet worden gehouden. Voor de scootmobiel geldt namelijk dat ze in alle opzichten valt onder de regels van de zogenaamde gemotoriseerde voertuigen. Dit betekent concreet dat je ook over de leeftijd van minimum 16 jaar dient te beschikken wanneer je een exemplaar wenst te besturen dat meer dan 10 kilometer per uur rijdt. Ook dit is een verplichting waar je zeker de nodige aandacht aan zal willen besteden.

Hoe kan je een scootmobiel verzekeren?

Wil je graag een scootmobielverzekering afsluiten? Dan zal je kunnen vaststellen dat je hiervoor verschillende soorten verzekeringen kan afsluiten. In eerste instantie is er de gewone WA-verzekering. Deze verzekering zal bij het merendeel van de mensen ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. In eerste instantie is deze verzekering dus altijd verplicht af te sluiten wanneer er sprake is van een gemotoriseerd voertuig en dus ook van een scootmobiel. Je dient er alleen rekening mee te houden dat deze verzekering enkel en alleen de schade verzekert die wordt gedekt aan derden.

Bovenstaande heeft zowel voor- als nadelen. In eerste instantie zal je tot de vaststelling komen dat deze verzekering voor je scootmobiel veruit de meest voordelige is. Het belangrijkste nadeel is terug te vinden in het feit dat deze verzekering helaas uitsluitend de schade dekt die wordt aangericht aan derden. Ze beschermt dus met andere woorden de waarde van jouw eigen scootmobiel niet. Is dat iets waar jij je niet in kan vinden? Dan zal je een uitgebreidere verzekering moeten afsluiten.

Waarom je scootmobiel allrisk verzekeren?

De standaard scootmobielverzekering staat in de praktijk aldus bekend als een vrij beperkte, maar wel zeer voordelige verzekering. Voor heel wat mensen is hun scootmobiel op deze manier verzekeren echter niet echt interessant. Het kan gelukkig ook anders. Je zou er bijvoorbeeld eveneens voor kunnen kiezen om een allriskverzekering af te sluiten. Wanneer je dat doet kan je concreet rekenen

op de dekkingen zoals hieronder aangegeven:

Inbraak en vandalisme;

Diefstal van de scootmobiel;

Schade door slecht weer;

Van de weg af raken, botsen of slippen;

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat ook de WA-dekking uiteraard is inbegrepen. In ieder geval, het allrisk verzekeren van je scootmobiel zorgt er in de praktijk duidelijk voor dat je kan rekenen op een aantal zeer interessante voordelen.

Een scootmobielverzekering afsluiten hoe ga je te werk?

Het afsluiten van een scootmobielverzekering hoeft in de praktijk helemaal niet zo complex te zijn als het mogelijks op het eerste zicht lijkt. Het is vooral van belang om op een gestructureerde manier te werk te gaan. Omwille van deze reden hebben we het aanvraagproces voor het afsluiten van deze verzekering hieronder voor je op een rijtje gezet. Wanneer je de volgende stappen volgt zal je dan ook kunnen vaststellen dat je met zekerheid de interessantste verzekering voor jouw scootmobiel zal kunnen afsluiten. Zo kan je heel wat vervelende verrassingen voorkomen.

Stap 1: Hoe wil je graag je scootmobiel verzekeren?

De eerste stap heeft te maken met de manier waarop je graag je scootmobiel wil verzekeren. Wat dit betreft dien je jezelf eigenlijk uitsluitend de vraag te stellen of ze alleen wenst in te dekken tegen schade aan derden of ook je eigen scootmobiel moet worden gedekt. De keuze die je op dit vlak zal maken is namelijk bepalend voor het soort scootmobielverzekering die je gaat afsluiten.

Er zijn verschillende zaken die je keuze wat dit betreft kunnen beïnvloeden. Denk in eerste instantie maar eens aan de waarde die je scootmobiel heeft. Heb je ze nieuw gekocht? Dan zal je ze wellicht beter willen laten verzekeren dan wanneer je ze tweedehands voor een veel lager bedrag hebt aangekocht. Zoveel spreekt voor zich. Ook de mate waarin al dan niet gebruik wordt gemaakt van dit voertuig zal je keuze op vlak van het soort verzekering gegarandeerd beïnvloeden.

Stap 2: Hoeveel budget heb je te besteden voor deze verzekering?

Nadat je hebt bepaald op welke dekkingen je graag wil kunnen rekenen voor de verzekering voor je scootmobiel is het ook altijd belangrijk om even stil te blijven staan bij het budget dat je beschikbaar hebt voor de verzekering in kwestie. Het spreekt immers voor zich dat de premie van de gekozen verzekering voor jou wel betaalbaar moet zijn. Valt de premie op jaarbasis eventueel wat te hoog uit? Dan kan je er nog altijd voor kiezen om ze maandelijks te betalen. Je dient er wel aandachtig voor te zijn dat verzekeraars hier vaak een extra kost voor in rekening brengen.

Stap 3: Vergelijk de scootmobielverzekeringen op de markt

Je weet nu op welke dekkingen je wil kunnen rekenen bij je scootmobielverzekering en daarnaast heb je ook voor jezelf bepaald hoeveel geld je daarvoor te besteden hebt. Het laatste wat je nu nog moet doen is een vergelijking uitvoeren tussen de verschillende bestaande scootmobielverzekeringen. Het uitvoeren van een dergelijke vergelijking zorgt ervoor dat je in één klap kan rekenen op twee voordelen. Niet alleen wordt het verschil in dekkingen immers duidelijk, daarnaast zal je ook meteen kunnen vaststellen welke verzekeraar je de laagste premie kan bieden.